Ga naar de inhoud
Home » Woon- werkgemeenschap

Woon- werkgemeenschap

De woon- werkgemeenschap van Emmaus Langeweg is sinds 1971 gevestigd in het voormalige Kapucijnenklooster van Langeweg. Er is woonruimte voor ca. 12 mensen. De kringloopmarkt is gevestigd in de bijgebouwen van het voormalige klooster en seminarie. De bewoners van de gemeenschap zijn voor een belangrijk deel mensen die kort of wat langer geleden in een dak- of thuisloze situatie verkeerden. De meesten van hen hebben de bedoeling weer terug te keren naar werk en wonen buiten Emmaus. Enkele bewoners hebben er voor gekozen langere tijd deel uit te blijven maken van de gemeenschap en vervullen een dragende functie. De leiding van de gemeenschap bestaat uit de kerngroep van 3 mensen, onder leiding van de coördinator.

De bewoners werken samen met vrijwilligers in het kringloopbedrijf, onderhoud van tuin en terrein en in de huishouding. Er wordt  5 dagen per week gewerkt. Voor de meeste mensen is dit van dinsdag t/m zaterdag.

Binnenplaats van Emmaus Langeweg

Historie

Het Klooster en klein seminariecomplex is gebouwd in de periode 1874 – 1935. Het werd aan het eind van de 2de wereldoorlog grotendeels verwoest. Een vleugel van het klooster is hersteld en fungeert nu als woongebouw. Het klein seminarie is grotendeels gesloopt op het nieuwste deel na waar nu de kledingafdeling en de sorteer gevestigd zijn. De kerk die bij het klooster hoorde is na de oorlog gesloopt en opnieuw gebouwd. Deze fungeert nu als meubelverkoop. De voormalige werkhuizen werden kwamen tamelijk ongeschonden de oorlog door. Er zijn nu allerlei kringloopwinkeltjes in ondergebracht.

Luchtfoto Oud Klooster Langeweg